14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Ode aan John van Diessen

  Leestijd: 3 minuten

  Ineens krijg ik een mailtje van Anja Slaats. Ze leest vaak een column van mij. Een herinnering speelt dan door mijn hoofd, en die was in Lanaken. Anja weet wat er gebeurde. Lachen…

  Maar toen verging het lachen me. Wie was er ook bij in Lanaken – de broer van Anja Slaats…toen nog van Diessen.
  Het gaat om John van Diessen, toen een jaar of 16. Vele jaren geleden is hij verongelukt, toen hij met een auto tegen een boom knalde. Maar ik ben hem niet vergeten. Nooit.

  Het was een bijzondere jongen en je kon er mee opschieten of niet. Peer Somers en ik konden er mee opschieten. Wij waren een paar jaar ouder en hadden toch een beetje invloed op deze boom van een vent, die op zijn 16e het postuur van een volwassene had.

  Bij John moest er altijd gelachen worden. Hoe lomper hoe beter. Dat ging niet altijd goed. Hij kwam in situaties waarin hij niet moest verkeren. In Lanaken ging het bijna mis en een geintje werd bijna een vechtpartij.

  Ik schoot er tussen en de zaak werd gesust. “John, godverdomme ….nou is het afgekopen met die kutgeintjes. De volgende keer los je het zelf maar op en dan slaan ze je flink op je bakkes.” “Was maar een geintje”, zei hij dan en sloeg me op mijn schouder. “Ik luister wel naar jou, want jij wordt later meester. Jij weet het allemaal.”

  De vriendschap dateerde van de tijd dat we allemaal bij de Kimpak werkten. De moeder van John (Tonnie), Anja af en toe, onze Hans, ik, onze Pieter, onze Leon. Peer, John en Jan Faassen. Dat ging prachtig en er werd hard gewerkt. Maar John haalde daar ook lompe streken uit. Met een heftruck reed hij onze Hans om. Dan krijg je klappen, maar hij leerde er niks van.

  Tonnie en Frans van Diessen hadden een huisje op de camping in Lanaken en daar mochten Peer en ik een keer heen. Anja en vrijer Toon Slaats kwamen op bezoek. Volop plezier, niks aan de hand…alleen moesten we John in de gaten houden met het bier, want er ging veel in dat groot lichaam. Net een biervat.

  We gingen naar Maastricht en naar Valkenburg. Poolbiljarten, zwemmen enz. Anja had een goede rode kop van de hitte. Ik zei, “Spring eens op groen!” We wedden dat ze dat niet kon, maar…de daad werd bij het woord gevoegd en ze sprong… op het gras! De inzet was 3 knaken. Zuur, Bazelmans!

  Op een gegeven moment was ik John kwijt. Ik werkte niet meer bij de Kim en hij ging zijn eigen weg. Ik kwam hem nog wel eens tegen in de kroeg ergens. Dan was John met zijn vrienden, allemaal stevige mannen….niet zoals Peer en ik, verstandig en veel weten.

  In die tijd had hij ook een vriendin. Het waren roerige tijden en ik hoorde wel eens iets over hem. Ik dacht vaak….als die maar geen gekke dingen doet. Maar hij leerde het nooit. Helaas. Plezier maken, drinken en lachen…altijd lachen.

  Totdat op een avond/nacht zijn auto tegen een boom stond. Toen was het lachen afgelopen en was het huilen. Te jong overleden. Een kort en vooral stormachtig leven van een jongen die zich liet beïnvloeden.

  John had nog zoveel van het leven te verwachten. Hij had nog drie jaar met Peer en mij moeten optrekken en dan was hij door de moeilijke periode gegaan. Voor mij is hij nog altijd die gast die plezier had…maar die ook iets te lomp was. Altijd een jongen gebleven waarover ze zeiden…”Dat is onze John” en dat was typerend.

  John, je was een knaap om niet te vergeten.
  Anja, jouw broer was te kort onze vriend. Je kon er trots op zijn. Je kon er mee lachen en hij deed vaak domme dingen, maar niet expres. In zijn hart was het een kei goede gast.
  Voor de gezelligheid kon je er hem goed bijhebben.

  Ik wed dat hij boven op een heftruck rijdt.

  CIAO
  TRAPATONI

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toon Bazelmans
  Lid
  1 maart 2021 14:46

  mooi

  Toon Bazelmans
  Lid
  4 maart 2021 16:40

  Janus Bazelmans in Nederlands-Indië.

  Vorig artikelWe gaan naar Ajax-PSV
  Volgend artikelOer-Veldhovenaar

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  2
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x