16.2 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Nostalgisch: zwemmen in het oude Witven

  Leestijd: 3 minuten

  Als ik het stuk over Jeugdland lees, dan kan ik nog wel een locatie noemen die tot de verbeelding sprak. Het Oude Witven had als zwembad een naam die zijn weerga niet kent. De huidige zwemplas annex camping kan niet tippen aan ons zwemparadijs van vroeger, waar veel verkeringen tot stand kwamen bij de badhokjes.

  Ieder kind van vroeger vond het Witven en de daarbij gelegen vijver echt fijn. Het midgetgolf geburen namen we voor lief. Tini van Santvoort was de uitbater van het restaurant. We kregen van onze ouders een abonnement voor het zwembad. Verder vonden onze ouders dat we bij Njord zwemles moesten halen. Alles was toen heel gewoon en vastgelegd. We gingen op de fiets naar ‘t Witven. De zwembroeken zagen er niet uit. Bikini’s en laag uitgesneden badpakken zag je niet. Je pleurde je fiets in het rek en je liet je abonnement zien aan een flinke vrouw, die nadien met de grote Van Boekel trouwde. Bij binnenkomst links de badhokjes voor de heren en rechts voor de dames.

  Dan een stukje lopen en de bult op. De beste plaatsen waren altijd al bezet. Het was 1970 en iets later. We liepen naar achteren en passeerden het snoephok. We kwamen achter het zwembad uit bij het volleybalnet. Daar bij de struiken lagen de “mannen”. Bart Konings, Frits Konings en Bennie Konings. En natuurlijk een stuk of wat meiden. Van daaruit door het voetenbad naar het ondiepe gedeelte. Stukje de trap op naar het diepe bad met de 2 duikplanken.

  Bij de duikplank lag Karin Groenen. Daar keek ik wel graag naar. Is nu (al weer járen) getrouwd met Wim van Beers. Anita Nijland lag overal waar leuke jongens waren. Rooie Stan, de badmeester, sommeerde ons om vooral goed gedrag te tonen. Bij de duikplank stond de lange Roozendaal, de baas van de badmeesters. Hij was streng en rechtvaardig. Duldde geen gekke streken en capriolen bij de hoge duikplank.

  Er brak wel eens een vechtpartij uit tussen rivaliserende Veldhovense jongeren. Roozendaal maakte daar korte metten mee. Je komt om te zwemmen en niet om te vechten. Slecht gedrag… dan werd je het zwembad uitgestuurd voor een aantal dagen.

  Bij de duikplank was ook de EHBO-post. Er liep altijd wel iemand op blote voeten in het glas. Stan regelde het altijd als je je zwembroek was vergeten. Dan kreeg je een oude van hem, die tot op je enkels reikte. Lachen. Mooie tijd in het Oude Witven. Die nostalgie komt nooit meer terug. Wat je terugkrijgt is meestal minder. Niet alleen Veldhovense jongeren zwommen daar, maar ook uit de hele Kempen kwamen jongelui. Een hele groep uit Waalre was steevast aanwezig. Ons moeder controleerde trouwens als we thuiskwamen wel altijd of onze zwembroek nat was. Als dat niet zo was, dan had je een probleem.

  Jammer genoeg moest het Oude Witven verdwijnen. Daar is altijd nog spijt over bij velen. De bezoekersaantallen van het Oude Witven werden nooit verbroken door het recreatiebad. Er gingen zelfs ooit stemmen op om het Witven in de oude staat te herzien. Prachtig toch. Kijk naar het oude Ottenbad in Eindhoven. Hetzelfde verhaal. Je weet niet wat je doet, als je dit zomaar afbreekt.

  Wat ik wel weet is dat de herinneringen mooi waren aan de oude zwembaden. Jacqueline Paulussen, nu getrouwd met Fred Verspaandonk, heeft er vele, vele dagen doorgebracht met maar één doel. Al die dagen is ze niet in het water geweest. Ze kwam vast alleen om te zonnen. Of te zoenen. Dat kan ook nog 😉

  Het Witven, vergane glorie maar het is wel heel erg dat het zo gegaan is. De sloop van ons Witven was in Veldhoven beslist geen vooruitgang.

  CIAO
  TRAPATONI

  .

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Fieke Bazelmans
  Eindredacteur
  22 maart 2021 13:59

  Karin Groenen en ik zijn tegenwoordig allebei trotse oma van dezelfde prachtige kleinzoon, onze Sem!

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  2
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x