3 C
Veldhoven
woensdag 26 januari 2022
spot_img
Meer

  Wonen zonder aardgas

  Leestijd: 2 minutenVeldhoven gaat net als de rest van Nederland stapsgewijs van het aardgas af. In het Klimaatakkoord staat dat we in 2050 op een duurzame manier verwarmen, douchen en koken. Deze warmtetransitie gaat u merken in uw woning. Op deze pagina leest u meer over hoe wij dit in onze gemeente gaan doen.

  Verreweg de meeste huishoudens gebruiken aardgas voor verwarming, warm water en om te koken. In de meeste gevallen is dit zelfs de helft van het totale energieverbruik. Maar: aardgas is een fossiele brandstof. Er komt dus veel CO2 vrij bij de verbranding ervan. Dat is slecht voor het klimaat. Stoppen met aardgas is dan ook een van de belangrijkste stappen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

  Transitievisie Warmte

  De gemeente organiseert de overgang naar wonen zonder aardgas. We werken nu aan de Transitievisie Warmte. Daarin bepalen we welke gebouwen het eerst aan de beurt zijn om van het aardgas af te gaan. Daarnaast geven we aan wat voor slimme stappen we ondertussen in andere wijken kunnen zetten richting aardgasvrij. Aan deze visie werken we samen met (vertegenwoordigers van) inwoners, maatschappelijke organisaties en technische partijen. Eind 2021 stelt de gemeenteraad de visie vast. Dan kunt u zien of uw woning nog voor 2030 of pas daarna van het aardgas af gaat. Is uw wijk voor 2030 aan de beurt? Dan benoemen we ook welke alternatieven er zijn voor aardgas.

  Wijkuitvoeringsplan

  Een wijk wordt nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten. In de jaren vooraf, maken we eerst samen met wijkbewoners een wijkuitvoeringsplan. Daarin staat onder andere voor welk alternatief we daadwerkelijk kiezen.

  Aan de slag

  De alternatieven voor aardgas kunnen individuele of collectieve oplossingen zijn. Bij collectieve oplossingen gaat het om meerdere huizen en vaak hele buurten. Individuele oplossing zijn gericht op één woning of gebouw. Welke oplossingen waar het meest geschikt zijn werken we uit in de wijkuitvoeringsplannen. Natuurlijk kunt u nu al veel doen om uw woning hierop voor te bereiden. Het isoleren van uw woning is vaak de eerste stap die ook nog eens goed kan zijn voor de portemonnee. Lees deze tips en ga aan de slag. Wilt u hier graag persoonlijk advies bij? Neem dan contact op met de lokale energiecoöperatie Veldhoven Duurzaam. Deze deskundige vrijwilligers helpen u graag op weg.

  Wilt u meer weten over wat de warmtetransitie is? En bent u benieuwd wat u zich moet voorstellen bij duurzame warmte? Bekijk dan onderstaande video:

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x