14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Waar ligt mijn schat…die ligt in Rommelgat

  Leestijd: 3 minuten

  Veldhoven heet met carnaval Rommelgat. (Blijkbaar wordt er veel gerommeld met de carnaval.) We hebben Eindhoven als Lampegat en Valkenswaard als Striepersgat. Gaten zat met carnaval. Leon Algera maakte een stemmig gedicht over Rommelgat en ik mocht de tekst verzinnen.

  Rommelgat is actief. Er wordt ieder haar een nieuwe prins gekozen behalve in coronajaar. Dan is er helaas geen carnval.We hebben het kindercarnaval met de optocht op zaterdag en op de zondag de grote optocht die wisselend uit Zilst of Veldhoven vertrekt. De kroegen puilen uit en ztten bomvol carnavalsvierders. De polonaise viert hoogtij. De uitdossingen zijn prachtig. Menigeen wordt zo dronken als een tor. Vier dagen lang. Op de woensdag ergens haring happen of roggenbrood met zult eten. Vroeger was er op woensdag het askruisje. Naar de kerk en een kruisje halen voor de streken die je had uitgehaald met carnaval. Had je aan de buurvrouw gezeten of niet. De pastoor nam geen risico. Hier komen. Dat kruisje ging er vanzelf af.

  De tijd van de prinsenballen bij De Teuters, de Kwakzalvers, de Gersteknauwers en de Pintenwippers. Nagenoeg ieder cafe had een carnavalsvereniging en de verenigingen gingen bij elkaar op bezoek. Ieder jaar was er een nieuwe prins die onthaald werd op een feestelijke wijze. Frank Verspaandonk en Ad Welten..wie kent de prinsen niet. Mooie pakken en mooie veren. Een veer om in je reet te steken. Rommelgat. Daar was het te doen. De prachtige zondagse optocht. De wagens van de Brassers wonnen altijd en ook nog eens bij de Kempenoptocht in Hapert.

  De leut bij de optocht. Humor vierde hoogtij. Dan moest je bij Ad Welten zijn met of zonder solex of Francien. Het tonpraten kwam op en Janus Bazelmans verzon de titel Mondfiat van Rommelgat en won die titel zelf. Veldhovenaren gingen in De Kers in de ton staan en vermaakten honderden carnavalsliefhebbers op ludieke wijze.Naderhand kwamen er tonpraters vanbtuiten. Wij hadden Tom Colley.Gerard van Gewen als de buschauffeur, Ad Welten en en Janus van Arjoane Tontje/Janus Bazelmans. Nu gaan we bij Manhattan en andere cafes kijken naar Rob Scheepers en Berry Knapen…dat zijn de grote mannen van Valkenswaard.

  Het was 4 dagen feest in Rommelgat en ver van te voren.De confetti kwam uit je oren, de slingers lagen op de straten en het was bal. Daar had je weken naartoe geleefd. Wat een festijn.Na 4 dagen carnaval wist je niet meer dat je bestond. De overgang naar het gewone leven was groot. Maar volgend jaar beslist weer. Een echte carnavalsvierder slaat geen jaar over….jong of oud. Of je moet heel erg ziek zijn. Rood-Wit kwam altijd met de kroegentocht op de maandag. Vanaf de Sportvriend werden alle 8 kroegen aangedaan. Het was een titanenstrijd. Maar een klein, select groepje haalde de eindstreep zo zat als een toeter. Bij Rood-Wit kunnen ze beter drinken dan voetballen maar dat wisten we al lang.

  Rommelgat

  Ik lig naast je
  En hoor je ademhalen
  Ik luister naar je verhalen
  Over Rommelgat

  Rommelgat
  Geen dorp of stad
  Maar bovenal
  Weet je dat
  Gaat het toch gewoon
  Om Carnaval

  Een ding moet
  Moet je me beloven
  Het is
  In Veldhoven
  Ieder jaar maar weer
  Trok er de optocht
  Heen en weer

  Carnaval daar
  Was niet te evenaren
  In het hart
  Van alle Veldhovenaren

  ‘s Avonds belanden we
  In de kroeg
  Voerden we er feest
  Tot ‘s ochtends vroeg

  Het is nog altijd dat ik denk aan
  Komde gij van hier
  ‘t is dun optocht, de tonpraoters, polonaises
  En bier

  Maar eenmaal weer goed uitgeslapen
  Wil ik mijn moed
  Dan toch weer bijeen rapen
  Op d’n aswoensdag nog
  Een kruisken halen
  Tjonge jonge
  Wat een verhalen

  ‘t is wat ik nimmer zal vergeten
  Rommelgat
  Blijft het
  Raakt voor mij
  Nooit meer versleten…

  Léon Algra

  Carnaval in Rommelgat is alle remmen los. Hopelijk gaan we het nog meemaken na een jaar uitsel.Of dit nog in het jubileumjaar is…..geen carnaval in het 100 jarig bestaansfeest. Dat kan toch niet.In het feestjaar moet je carnavallen. Moet er een carnavalsplaat worden gemaakt waarbij we allemaal meelallen. Ja zeggende ouderen…het zal nooit meer zo worden als vroeger. Toen hadden we carnaval en toenkostte een pilske een kwartje.Carnaval=carnaval en Rommelgat zijn we nooit zat. Ja wel zat maar dan van het gerstennat.

  Dus
  Rommelgat
  Gerstennat
  Altijd/nooit zat.

  Co-productie van Leon Algra en Trapatoni

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trapatoni
  Correspondent
  19 april 2021 18:42

  Dit jaar geen carnaval in Rommelgat schat.
  Volgend jaar weer wel.
  Wedden.

  Miriam Hulshof
  Gast
  Miriam Hulshof
  9 augustus 2021 14:12

  Volgens mij wordt hier het askruisje verward met de biecht. Een askruisje halen omdat je aan de buurman hebt gezeten? Een onwaarschijnlijk verhaal. Bijna nepnieuws.

  Mevr. Naalden en haar man Nico
  Gast
  Mevr. Naalden en haar man Nico
  4 oktober 2021 00:16

  Nico mijn schatje ligt naast mijn in bed.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  3
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x