16.2 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Jack Reacher: zelfs jij leest dat

  Leestijd: 2 minuten

  In de uitgestelde boekenweek is het toch goed onze lezers te wijzen op een aantal boeken. Er zijn mensen die nooit lezen, behalve de krant of op internet. Dat is jammer. Er zijn genoeg laagdrempelige boeken die niet moeilijk geschreven zijn en toch spannend. Of mooi. Of beiden.

  Er wordt in Nederland relatief weinig gelezen. Op de basisschool gaat het nog wel, maar in het voortgezet onderwijs is het een drama. Met die verplichte leeslijsten op de HAVO en VWO verdwijnt de lol in het lezen en de motivatie al helemaal. Iets wat “moet” is voor de jeugd vaak synoniem met “saai”. Dat heb ik zelf meegemaakt. Mariken van Nimwegen en de Multatuli…is cultureel allemaal prima, maar leest voor geen euro.

  Nadien heb ik het leesplezier weer gekregen. Het werden totaal andere boeken dan de school boeken. Het waren boeken die populair waren. Ik las boeken van schrijvers als Harlan Coben, David Baldacci , Lee Child en Mankell. Lars Kepler, Nesbo, Marklund. Dat is dan wel geen literatuur, maar dat is niet belangrijk als je maar leest. Natuurlijk grijp je ook wel eens mis en begin je aan een boek waar niets aan is. Of je pakt een boek van een schrijver die zijn debuut maakt. Dat kan heel verrassend zijn.

  Wat moet ik dan lezen? Die vraag hoor ik vaak. Niet zo moeilijk…begin eens met Lee Child. Als ze dat advies opvolgen is het pleit vaak beslecht, weer een lezer erbij. Jack Reacher is de hoofdpersoon in de boeken van Lee Child Deze Amerikaanse schrijver verkocht meer dan 100 miljoen boeken. De boeken zijn laagdrempelig, spannend en voor iedereen geschikt.

  Jack Reacher wees me de weg om door een boek van 600 bladzijden te komen. Het is toch gezeik dat als een boek dik is, je het niet leest. Je kunt het altijd nog gebruiken om je tafel die scheef staat recht te krijgen. Leg het dikke boek maar onder de korte poot van de tafel. Maar ik zou dat dikke boek toch eerst eens lezen. Zeker de boeken van Lee Child.

  Door te lezen word je woordenschat beduidend groter en je fantasie wordt geprikkeld. Is bij sommigen wel nodig. Je leert ook beter schrijven. Vroeg geleerd is oud gedaan. Begin dus vroeg met lezen, maar kies de juiste boeken.

  Ouders die veel lezen, kunnen dit overdragen op hun kinderen. Als er in het huishouden geen enkel boek is, wordt het moeilijk. Bij sommige allochtone gezinnen is dat wel een probleem. Lidmaatschap van de bibliotheek is dan een uitkomst. Voor kinderen is dit gratis. Ook kunnen mensen uit gezinnen waar een taalachterstand is, een beroep doen op De Voorlees Express. Er komt dan elke week iemand een uur voorlezen aan en lezen met de kinderen. Ook worden er taalspelletjes gespeeld. Zo leert het kind de Nederlandse taal spelenderwijs en is beter voorbereid op de basisschool.

  Een rits boeken in de klas is plezierig. Natuurlijk is de concurrentie van games en internetgebeuren dodelijk. Het boek moet extra hard werken om in de hand van de leerling te geraken. Wie veel leest, heeft daar bij andere vakken veel profijt van. Begrijpend lezen beheerst het onderwijs. En ik kan het weten als gepensioneerd docent Nederlands met 40 jaar onderwijs op de teller.

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trapatoni
  Correspondent
  19 maart 2021 15:05

  Mooi, laten we vooral het lezen stimuleren.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  1
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x