16.2 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  De Adriaan, windmolen in weer en vooral wind

  Leestijd: 3 minuten

  In het kader van Veldhoven 100 jaar kijken we naar een paar monumenten. Leon Algra maakte het prachtige gedicht over De Adriaan. De molen hoort bij Nederland. Nederland is een molenland. Het symbool dat weer en vooral wind trotseert. De boer hij ploegde voort. De molenaar…hij maalde voort. Veldhoven heeft gelukkig nog drie windmolens. Een in Zeelst, een op de Burgemeester van Hoofflaan en John de Jong bouwde de St-Jan in Oerle.

  De Adriaan

  De Adriaan
  De wind
  Waaide over
  Het land

  Het koren
  Stond er
  In mijn vlakke land

  Het was
  Het graan
  Hier gezaaid
  Het bestaan

  Van Veldhoven
  Zeker voor ons bekend
  Vele hoven
  Zijn hier
  In de tijd ontstaan

  Door de jaren
  Heen
  Bleef Veldhoven
  Veldhoven

  En was het
  De Adriaan
  Die nog altijd
  Bestaat

  Voor ons
  Allen
  Inmiddels
  Vroeg of laat

  Zijn het de mensen
  Die er blijvend
  Toedoen
  Blijft Veldhoven

  Zelfs na
  100 jaar
  Nog altijd
  Onze ware kampioen !

  Léon Algra
  “CO-RO-NA-VA-RIA”

  De molens in de polders om het water weg te malen. De molens van de Kinderdijk. De molen op zijn mooist als de wieken draaien. De molenaar die ziet dat de molenstenen draaien en het graan in de zakken kan. De boeren hebben met wagens het graan gebracht. Paard en wagen staan er voor. De zakken meel gaan naar de bakker en de molenaar is een tevreden man. Hij rookt zijn pijp en kijkt omhoog. Nu kan er brood worden gebakken en de mensen kunnen eten. Iedere dag weer.

  Je zou bijna stoflongen krijgen van alle stof in de molen. De molensteen voldeed niet altijd en moest uitgebeiteld en scherp worden gehouden. Soms werd de molensteen vervangen. Bij draaiende wieken moest je uit de buurt blijven anders kreeg je een klap van de molenwiek. Dat beduidde dat het niet gezond was. Als je een klap van de molenwiek kreeg was je in de volksmond een beetje gek.

  Onze molen was verbonden met het agrarisch leven. Het Belgisch trekpaard voor de kar en de schoven koren moesten naar de molen. De boer stopte bij de molen en keek de molenaar eens aan. Wanneer is het koren gemalen? De molenaar keek omhoog. Als er voldoende wind is, zijn we vanavond klaar. Dertien daalder zei de molenaar tegen de boer. Handjeklap en de deal was besloten. Het paard stond stil. Met een lege kar ging de boer naar Drieka, de thuishaven.

  Eeuwenlang waren molenaar en boer de beste vrienden. De Adriaan had een belangrijke functie als windmolen. Er kwamen meelfabrieken en de molen deed niet meer mee. Stond buiten spel. De wind speelde voor de lol met de wieken. En nu?
  De Adriaan werd partycentrum..er werd gedronken, gegeten en gedanst. Ik ben er met leerlingen van de Groenschool nog geweest voor een rondleiding. Imposant moet ik zeggen…taps toelopend naar boven toe en dan naar beneden kijken. De Adriaan..waar komt die vandaan?

  Ook in het jubileumjaar…Veldhoven 100 jaar…zal er aandacht zijn voor De Adriaan, de windmolen. Typisch Veldhovens, onontkoombaar. Wij hebben nog drie windmolens en wel tot in lengte van dagen. Historie en nostalgie, de windmolens moeten blijven. We moeten er zuinig op zijn. Ze worden niet meer gebouwd. Een molen is niet van de toekomst. Ja, die futuristische windmolens. Daar hebben wij niets mee. Wij willen de karakteristieke molens van Veldhoven.

  Van verre zwaaien de molens je tegemoet met hun wiekens. Je bent welkom. De molenaar kijkt en overziet. Molenaars worden niet meer opgeleid. Je bent het of niet. Molenaar zijn is een vak. Een mooi vak. Je bent deskundig en je kent het weer. Je had de boer nodig. Boer en molenaar, uitstervende beroepen. Veldhoven met de molenaar. John de Jong van de St-Jan is nog steeds molenaar.

  We zijn niet zo rijk aan monumenten. Wat we hebben, ben daar zuinig op. De molenaar is niet voor zessen klaar was een gevleugelde uitspraak. Hoe lang hebben we nog molens? Denk daar eens over na? Hebben ze nog een functie of zijn ze alleen om naar te kijken. Dat onze jeugd weet wat een molen is in het echt en niet alleen van een plaatje of filmpje. Zelden werd er een gedicht gemaakt over een molen. De Adriaan kreeg de eer van Leon Algra en daar ben ik het helemaal mee eens.
  Succesvol jubileumjaar Veldhoven…100 jaar molens.

  Co-productie van Leon Algra en Toon Bazelmans

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trapatoni
  Correspondent
  17 april 2021 10:30

  Eer aan de molenaar en zijn molen.

  Fieke Bazelmans
  Eindredacteur
  17 april 2021 12:01

  We hebben niet voor niets De Adriaan op de omslagfoto van onze Facebook pagina staan 🙂 Toch wel het boegbeeld voor Veldhoven. Vroeger oriënteerden mensen zich van een afstand op kerktorens en molens. Omdat er nergens hoogbouw was, kon dat ook heel makkelijk, je zag ze al van heel ver af liggen.

  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  20 april 2021 00:38
  Antwoord aan  Fieke Bazelmans

  Was je overgrootvader molenaar van deze molen?

  Miriam Hulshof
  Gast
  Miriam Hulshof
  9 augustus 2021 14:27

  Eigenlijk gaat dit over molens in het algemeen. Niet echt over de Adriaan. Dit verhaal kan je ook bij Omroep Noord-Holland plaatsen want het is erg algemeen.

  Mevr. Naalden en haar man Nico
  Gast
  Mevr. Naalden en haar man Nico
  29 september 2021 15:18

  Wat een mooie molen.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  5
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x