16.2 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Ut Jong Menneke: Mike

  Leestijd: 4 minuten

  Zuchtend ging ik achterover hangen en keek in mijn lokaal. De ouderavond zat er op…22.00 uur en de ouders van Mike waren 3 kwartier binnen geweest. Wat moest ik toch met dat menneke? 15 Jaar en problemen van hier tot ginder.

  De ouders wisten het ook niet. Er was al externe hulp maar het hielp geen zak. De bal lag bij mij zeiden de ouders want hij luistert wel naar de mentor. Ik had geen problemen met het ventje, maar ik snapte dat collega’s er hartstikke gek van werden. Vorige week 2 dagen in het straflokaal gezeten. Gisteren 2 keer uit de klas gestuurd. Hij zat meer buiten de les dan in de les. In de rapportvergadering werd gesproken over van school sturen. Het was heftig. Vier onvoldoendes op zijn rapport. Jongen was niet dom. VMBO T en handig in de groen vakken. Hij wilde hovenier worden.

  Mike zat nu in de 2e klas dus hij had nog 2,5 jaar te gaan. Dit leek onhaalbaar. De jongen was ongedurig en kon zich niet concentreren, ADHD en een dosis Ritalin. Op het voetbalveld was het de beste. Supersnelle linksbuiten en uitermate doeltreffend. Daar kon hij zijn energie kwijt. Hij kwam op de maandag altijd vertellen of hij had gewonnen en hij vroeg of mijn zoon ook had gewonnen. Binnenkort eens een keertje gaan kijken als Mike moest spelen. Maar eerst op de maandag maar weer eens afspraken maken en noteren in zijn handelingsschrift. Einde van de dag zet ik een handtekening als hij zich heeft gehouden aan de afspraken.

  Mike…vorige week 4 keer verwijderd. Deze week maximaal 2 keer. Deze week wil ik je niet in het straflokaal zien. Als je voelt dat je druk wordt in een les kom je naar mijn lokaal. Een docent heeft geen last van jou en medeleerlingen ook niet. Heb je nog verkering met Anja de Groot uit de klas. Ja…Is die blij met jouw gedrag? Nee. Doe er dan iets aan. Probeer het. Jij gaat hier een diploma halen of ik breek allebei je benen. gesnapt. Dat doen wij samen en ik niet alleen. Breek jij echt mijn benen? Dat vind ons pa niet goed. Jawel, op de ouderavond besproken en ik betaal het gips ook nog. Mike lachte…jij bent een grapjas. Nee jij.

  Het was toch een goed menneke maar focus…nee en nooit. Ben jij volgend schooljaar ook mijn mentor? Als dat niet is, ga ik van school. De rest heeft een hekel aan mij. Niemand helpt mij. Hoe zou dat komen. Zullen wij daar eens naar kijken. Waarom gaat het bij Nederlands en rekenen bij mij wel goed? Je luistert en je voert je opdrachten goed uit en je haalt prima punten. Je krijgt complimenten. Dat moet bij andere vakken ook zo zijn. Is allemaal niet zo moeilijk. Je gaat achter in het lokaal zitten en je werkt aan je opdracht. Je gaat niet ouwehoeren. Concentratie. Dan krijg je geen problemen. Je houdt de rest niet van het werk. Begrepen?

  Grapje op zijn tijd. Keer naar de wc prima, maar dan niet kloten op de gang want ik pak je bij je nekvel zoals laatst. Dat heb je gevoeld he? De laatste 5 minuten van de les maken we herrie. Deed iedereen het maar zo. PPPffftttt. Zucht en een diepe. Kom ik in de middag kijken als je praktijk hebt. Mooie tuin maken in groepjes van 3. In de kas. Daar was Mike fantastisch in. Het werd een goede hovenier maar die theorielessen. Dat bleef een ramp.

  Nu kwam juf Pepeles van Engels klagen over Mike, ze had hem buiten geflikkerd. Drie keer gewaarschuwd. Met Mike erbij een gesprek gevoerd. Hij wist weer precies wat hij fout deed. Bood excuses aan en moest van mij 2 uur terugkomen. Gaf hij niks om. Vond hij gezellig. Bij Engels werd het nooit wat. Die juf snapte de gasten niet. Morgen de hele dag bij mij in het lokaal. Boeken van alle vakken die je hebt meenemen. De hele dag heeft hij prima gewerkt terwijl ik andere klassen les gaf. Hij ging zijn gang, werkte netjes en zei op het eind….ik wil dat morgen weer. Had nog niet gekeken naar de vreemde leerlingen.

  Maar ik wil dat niet. Dit is mooi voor een keer. Voor rust in de hut. Ik werd doodmoe van hem. Er zaten er nog 21 in de klas. Maar hij begon het te leren. Ook al duurde het lang. Ik ging een voetbalwedstrijd kijken en hij maakte 2 goals…2-1 winst. En trots. Na de wedstrijd kwam hij naar mij en vroeg wat ik er van vond. Ik vond jou klasse. Zelden zo’n goede linksbuiten gezien en prachtige doelpunten. Weet je waar ik die motivatie ook graag zie? Hij smulde en lachte van oor tot oor. Beloofd. Hand er op.

  Hij redde het en mocht naar klas 3. Ik bleef zijn mentor en hij vrat energie. Dat was achteraf maar goed ook. Ik kon hem binnen de muren houden na ellenlange gesprekken met de directie. De directie wilde hem verwijderen in het examenjaar. Mike ging naar klas 4 en slaagde. Wonderwel. Bij mij ging de vlag uit. Ik was blijer dan Mike. Hij mocht naar MBO Boxtel voor de richting Landbouwvoertuigen. We hadden het samen geflikt. Dit was echt een doe opleiding voor hem.

  Met een lach bij het afscheid…kist sigaren mister….moest ik van ons moeder geven. Jij rookte zo vaak een zware sigaar met mij. Ik weet zeker dat ik hem ergens nog tegenkom. Zo’n jongen vergeet je nooit…maar het zal je kind maar wezen.

  CIAO
  TRAPATONI

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  16 april 2021 17:12

  Dan zal ie niet bij mij in de groep gezeten hebben. Rijsbergen is te ver van Veldhoven. En ik kan me geen Mike herinneren. Maar wel sneu dat er zo op gereageerd wordt. Hij kan er ook niks aan doen.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  2
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x