14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Rollebollen…of het verhaal van Kees uit de Kerkweg en zijn toverblikje

  Leestijd: 2 minuten

  Vroeger kwam Kees van Dina bij ons thuis. Om mijn vader te helpen met  “klussen”.  Dat hield dan zo’n beetje in, alles waar zwaar lichamelijk werk voor verzet moest worden. Bomen omhakken of -zagen, die weer tot handzaam haardhout verwerken, 1000 stamfuchsias versjouwen van de winterkuil naar de tuin of omgekeerd, schilderen…enzovoort. We hadden een beste lap grond rondom ons huis, dus er was altijd wel wat te doen.

  Dina, de vrouw van Kees, hielp mijn moeder in de huishouding en wij waren allemaal dol op haar. Het was een schat van een mens…en ze had altijd dropjes bij zich voor ons. Met Kees kon je lachen. Altijd grapjes maken en ons plagen. En Kees, die had een geheimzinnig blikje. Met deuken erin, een beetje roestig, een een of ander vaalkleurig ouderwets plaatje op de bovenkant. Het zag eruit of hij dat blikje al 100 jaar had.  Als het tevoorschijn kwam, dan leek het wel toverij wat er dan gebeurde. Kees kon namelijk met de inhoud van dat blikje, Heuse Cigaretten maken!

  Het blikje bevatte tabak. Dat wisten wij wel, want onze vader had een sigarenfabriek. Verder een kartonnetje met Dunne Papiertjes, die door Kees “vloeikes” werden genoemd.  En dan nog een geheimzinnig zilverkleurig ding. Er zaten twee rolletjes in en een lapje plastic of stof, om die rollen gedraaid. Dan pakte hij een pluk losse tabak, deed die tussen de rollen en prutste eventjes. Dan kwam het vloeike eraan te pas. Dat frommelde hij ergens tussen, prulde weer een beetje aan het apparaatje en dan (jakkes!) likte hij dat papiertje helemaal nat (zo leek het in elk geval) en friemelde een laatste maal aan het zilveren ding. En dan….tadaaa! viel er zomaar een Heuse Cigaret uit! En dat mislukte nou helemaal nooit.

  Jong geleerd, oud gedaan…dat werd vandaag bewaarheid. Wegens ernstig geldelijk tekort, moet ik mijn vertrouwde en oh zo makkelijk op te steken marlborootjes laten staan. Ik bedoel…ACHT euro voor 20 sigaretten. Tegenwoordig schrijf je dat met een S. Heel modern. Maar even modern is het tevens een bedrag van 40 eurocent PER SIGARET. Ofwel in ouderwetse centen, 88 cent. Ik ben nog net niet zo oud dat ik me kan herinneren dat een heel PAKJE zoveel kostte. Maar veel zal het niet schelen.

  Afijn, ik dacht, dan maar aan de shag. Is wel niet zo lekker en een hoop gepruts, want draaien kon ik nooit goed. Maar je hebt voor 9 euro nog wat, wel 50 gram tabak. Dat zijn wel iets meer dan 20 sigaretten. Helaas bleek al gauw, dat ik nog altijd geen sjekkies kan pielen. Lijken nergens naar, echt niet. Er zit een vloeike om wat tabak, en dat is dan ook alles. Dus ik toog naar de sigarenboer om eens te informeren, of zij heden ten dage nog van die zilveren dingen verkochten zoals Kees die een had. Want wat hij kon, kon ik toch zeker vast ook. En dan zou ik weer nette sigaretten hebben.

  Nou….de winkelmevrouw keek enigszins geamuseerd en licht verbaasd dat een dame kwam vragen om zo’n ouderwets geval…maar ze had ze dus mooi nog wel! En voor het luttele bedrag van 4 eurootjes heb ik nu een moderne (plastic) variant op het zilveren ding. En rollen dat het doet!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trapatoni
  Correspondent
  16 april 2021 11:55

  Goed dat ik sigaren rook. Heb ik geen blikje voor nodig.

  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  16 april 2021 17:22

  50 Gram voor 9 euro? Wat zijn ze goedkoop in Veldhoven. Ik denk dat ik eens wat gaat smokkelen dan. En 20 is wel erg weinig of je moet er sigaren van draaien. Ik kom altijd vloeitjes tekort. Dus bij mij minstens 50.

  Miriam Hulshof
  Gast
  Miriam Hulshof
  9 augustus 2021 12:35

  Wat een leuk nieuws uit ons gezellige durpke. Overigens moeten sigaretten gewoon met een s geschreven worden.

  Bert Smulders
  Gast
  Bert Smulders
  10 augustus 2021 19:42

  Reclame maken voor tabak is toch eigenlijk niet meer van deze tijd. En als je vader een sigarenfabriek heeft waarom rook je dan geen sigaren?

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  4
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x