14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Ut ouw’ menneke – Driek

  Leestijd: 3 minuten

  Driek zat in zijn voorkamer van zijn oude boerderijtje. Hij zat aan tafel en telde zijn sigaren die voor hem op tafel lagen. Er lagen er nog 13. Goed voor 3 dagen roken. Driek zuchtte eens diep. Hij was 88 jaar en het leven woog hem zwaar. Keek naar de foto van Drika die aan de muur hing. Alweer 13 jaar geleden was ze overleden en sindsdien moest hij het alleen doen in zijn oude boerderij, die eigenlijk te groot voor hem was.

  Driek had bijna alle grond verkocht. De akkers en de weilanden. De stallen waren afgebroken. Daar stond zijn vee…varkens en koeien en kippen. Dat was een mooie tijd…de jaren 50 en 60. Toen was het nog goed boeren en toen was hij nog een sterke en jonge kerel. Zijn zoons Ad en Peer wilden het boerenbedrijf niet overnemen. Te klein voor een kostwinning en zo bouwde hij af. Hij hield nog een tiental kippen en een handvol konijnen. Het stukje grond bebouwde hij met groenten en fruit, maar het was eigenlijk allemaal te veel.

  Driek had behoorlijk last van zijn rug en liep zo krom als een hoepel. Dokter had het over reuma. De pillen lagen in het kastje bij het dressoir. Hij schoof de sigaren naar de rand van de tafel. Eigenlijk had hij al lang moeten stoppen met roken, maar wie weerhield hem daarvan? Zuchtend pakte hij brood uit de broodtrommel en smeerde een boterham. In de koelkast lag nog jonge kaas. Wat zou hij vanavond eens koken. Gebakken aardappelen, biefstukje en boontjes. Ja, dat leek hem lekker.

  Van de rand van Oers naar het centrum van Veldhoven was een hele trip. Hij kon mooi bij John Kelders asperges halen. Drika vond die zo lekker. Bij de Oerse molen brood halen en hij kon er weer tegen. Halve dag weer doorgebracht en zo ging dat altijd. In de moestuin nog een beetje schoffelen, want er stond een flinke partij onkruid. Dat kon niet voor een boer als Driek. De groenten stonden er mooi bij. Hij had veel te veel groenten. Die at hij nooit op. Bietjes, prei, koolsoorten en noem maar op. Hij zou de zonen wat meegeven als ze weer aan kwamen. Die hadden klein mannen en die lusten goed groenten.

  Tijdens de wandeling naar de aspergeboer kwam hij veel fietsers en wandelaars tegen. Opvallend was dat er niet eentje ouder was dan hij. Driek was een monument zoals de Oude Pastorie in Veldhoven. Driek deed alles te voet. Hij had nooit een auto gehad en hij kon niet meer fietsen. Ja, vroeger had hij paard en wagen. De periode van de tractoren was aan hem voorbij gegaan. Hij bestelde een kilo asperges en maakte een praatje met het meisje dat hem bediende. Aardig ding. Op naar de molen voor brood. Hij keek richting Zoo Veldhoven. Daar was hij nog nooit geweest. Vroeger zat daar Harrie van Meegen met de papegaaien. En daarvoor was het camping het Vlutterke.

  Met een mik onder zijn arm liep hij terug naar de hoeve. Hij legde de boodschappen weg en voelde zich ineens niet meer zo goed. Besloot om op bed te gaan liggen in de bedstee. Driek had nog een ouderwetse bedstee. Hij voelde de pijn opkomen. Nee, dit kon niet goed zijn. Zou hij dan nu naar Drika gaan? Misschien was dat het beste. Driek had een mooi leven gehad.

  Ad vond hem die avond in de bedstee. Driek was vredig gestorven en had een hartaanval gehad. Geen pijn. Ad keek eens om zich heen. Dit was het. Dit was hun vader. Een tevreden boertje levend aan de rand van Oers. Hij zag de asperges liggen op de keukentafel en ook nog een mik. Het boerderijtje zal snel verkocht zijn.

  Driek…….op weg naar Drika.

  CIAO
  TRAPATONI

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  14 april 2021 14:06

  Dan is ‘t te hopen dat die projectontwikkelaar z’n oog ook niet op dit pandje laat vallen. Hoeveel appartementen zouden hier in kunnen worden gerealiseerd?

  Lydia Braspenning
  Gast
  Lydia Braspenning
  14 augustus 2021 19:31

  Noem je dit verfrissend geschreven? Een beetje oubollig toch wel.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  4
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x