14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Steun van Veldhovenaren gevraagd: red het monumentaal pand De Oude Pastorie van de ondergang

  Leestijd: 3 minuten

  Er is al de nodige aandacht aan besteed, maar kennelijk nog lang niet genoeg. Nog altijd wordt het monumentale pand De Oude Pastorie aan de Dorpstraat 93-95 bedreigd in haar voortbestaan als monument. Het is door de vorige eigenaar van binnen vrijwel helemaal gesloopt, terwijl het een Rijksmonument is en dit dus helemaal verboden is.

  De stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken spande een rechtszaak aan om dit te voorkomen en af te dwingen dat het pand in de oude glorie wordt hersteld, maar de rechter oordeelde dat de stichting geen belanghebbende is. De stichting verzoekt nu om openlijke, directe steun van alle Veldhovenaren, zodat ze in een hoger beroep kan aantonen dat de stichting ook optreedt namens vele Veldhovenaren en dus wel degelijk belanghebbende is.

  Hoe kun je helpen?

  Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een email sturen aan veldhovendorp@gmail.com waarin je zegt in je eigen woorden, dat de stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken ook namens jou optreedt als belanghebbende, als het gaat om het behoud als volwaardig rijksmonument van het pand De Oude Pastorie aan de Dorpstraat 93-95 te Veldhoven. Als je niet goed weet hoe je dat onder woorden moet brengen, mag je ook de voorbeeldtekst op de website van de stichting gebruiken.

  Ook zijn er natuurlijk middelen nodig om het hoger beroep te kunnen financieren. Dat geld heeft de stichting niet. Elk klein of groot bedrag is welkom op rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. ‘Oude Pastorie’. Elke euro is er één!

  De tuin van De Oude Pastorie, toen Vincent de Kort het pand nog bezat

  Een Veldhovenaar gevraagd naar zijn mening over De Oude Pastorie

  “Ik fiets door Veldhoven-dorp en zie op de hoek Pastorielaan-Dorpsstraat een van de meest karakteristieke gebouwen van Veldhoven. De Oude Pastorie in de volksmond. Dus niet de pastorie bij de kerk, maar de Oude Pastorie met een rijke geschiedenis. Dat gebouw heeft me altijd gebiologeerd en ik weet er nog steeds niet alles van.

  In mijn jeugd was het omgeven met zwarte hekken en poorten en niemand kwam er binnen. Het was een mysterie. Je was er een beetje bang van. Enge verhalen gingen de ronde. Was allemaal overigens niks van waar natuurlijk. Ja, ik kwam er binnen als ik er met Van Brakel melk moest brengen. Verder dan de bijkeuken kwam ik niet. De dames Vissers woonden er. Twee zussen die behoorlijk op leeftijd waren. Oudtantes van de hoofdredacteur van de Veldhovenaar zelfs.

  Dan schrijdt de tijd voort en komt Vincent de Kort in beeld. Hij koopt het pand met zijn vrouw en begint aan een opknapbeurt van jewelste. Volgens mij heeft buurman Toontje Dingen ook nog veel gerestaureerd. Het gebouw de Oude Pastorie is inmiddels een Rijksmonument. Dat betekent, dat je niet alles mag verbouwen zoals je wilt…het moet passen in de regelgeving. Vincent kreeg enorme kosten voor de kiezen. Met subsidies alleen was het niet te halen. Hij verhuurde kamers, onder andere aan Gerard van Hout. De kamerbewoners maakten met zijn allen gebruik van de grote keuken. Vincent bewoonde zijn eigen deel.

  De geitenstal werd restaurant en de Cubaanse kok kookte 1 keer per week in het weekend Cubaans. Je kon daar voor inschrijven. Ook kon je er Cubaans dansen. Geweldig. Dat heb ik een keer meegemaakt. Degelijke, lekkere Cubaanse voeding was het. Je kon er ook een kamer huren. Soort hotel. Heb ik een keer gedaan en dat beviel prima. In de ochtend werd ik wakker van zijn kraaiende haan.

  Maar toen kwam de tegenslag. Vincent overleed en de weduwe kon de zaak alleen niet meer runnen. De Oude Pastorie was nog steeds monument. Maar wat zou de toekomst brengen? Dat was erg onzeker. Een projectontwikkelaar liet zijn oog vallen op het pand en na veel getouwtrek werd het zijn eigendom. En hij sloopte, compleet tegen alle rijksmonumenten-regelgeving in, de complete binnenkant van De Oude Pastorie. Zelfs kasten uit de 18e eeuw zijn daarbij gesloopt.

  Nu is mij ter ore gekomen dat er 5 appartementen in het monumentale gebouw geplaatst gaan worden. Dat kan niet in een monument. Het hele oude karakter gaat verloren. Je bouwt in een molen ook geen nieuwe appartementen. Maar de gemeente vindt het zomaar goed. Dat is raar, zeker voor een dorp dat al zo weinig oude panden heeft.

  Door de stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken werd een rechtszaak aangespannen. Die ze helaas verloren omdat ze “geen belanghebbende” zouden zijn in deze zaak. Nou, voor mij zijn ze dat wel! Mede namens mij!

  Mag je appartementen bouwen in een pastorie? Ik zeg NEEN. De Oude Pastorie moet behouden blijven in de oorspronkelijke staat. Dat vinden heel veel Veldhovenaren. Help alsjeblieft door de email te sturen zoals in dit artikel is aangegeven. Laat zien dat ook jij wilt dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met onze historische gebouwen. Dat de stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken ook namens jou optreedt voor het behoud en herstel van dit schitterende historische monument.

  Veldhoven, ben zuinig op je monumenten.
  We grossieren er niet in.”

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trapatoni
  Correspondent
  14 april 2021 12:20

  Als je dit leest, word je toch boos. Is dit Veldhoven? Ja dus.

  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  14 april 2021 14:02

  En welke wethouder is hier nou weer verantwoordelijk voor? Toch niet die ene die naar Den Haag vlucht, hè.

  Fieke Bazelmans
  Eindredacteur
  14 april 2021 18:29
  Antwoord aan  Hans Bazelmans

  Geen idee, maar ik heb door wat telefoontjes te plegen vandaag, misschien wel mensen gevonden die bereid zijn hier werk van te maken. Vanavond ga ik horen of de stichting die ermee bezig is, hier oren naar heeft. Wordt vervolgd 🙂

  Trapatoni
  Correspondent
  15 april 2021 13:44
  Antwoord aan  Hans Bazelmans

  Goede vraag? Ad van den Oever, Hans van der Looij??. We hebben krabbers zat die er geen zak verstand van hebben.

  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  15 april 2021 14:45

  Met een omgevingsvergunning (uitgegeven door de Gemeente) kunnen ze een monument zelfs afbreken.

  Hans Bazelmans
  Gast
  Hans Bazelmans
  18 april 2021 01:31

  En denken jullie ook alvast aan de kerk van Zeelst? Wie weet wat ze daar al mee van plan zijn. Voor je het weet is het te laat.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  6
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x