16.2 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Het Anton van Duinkerken College (R.I.P.) – twee terugblikken

  Leestijd: 5 minuten

  Ik heb op diverse scholen gezeten, maar de meeste indruk maakte toch wel het Anton, zoals de bijnaam was. Jammer dat de school opging in het kleurloze Sondervick College. 

  Het Anton van Duinkerken College was onder rector Körver en zuster Liberta het onderwijsinstituut in Veldhoven. Je hield er van of je haatte de school. Niet voor niets was de bijnaam Colditz, het Duitse concentratiekamp.

  Discipline en respect stonden hoog in het vaandel bij deze historische school waar zovelen Veldhovense pubers heen gingen. Er was trouwens in Veldhoven voor een HAVO geen alternatief. Ik begon pas respect te tonen voor school en leerkrachten toen ik de school had verlaten. 

  Mijn zussen zaten ook op deze school. In 1975 en 1976 moest ik 2 jaar naar het Anton om mijn HAVO-diploma te halen. Ik kwam van de vrijgevochten MAVO Don Bosco en dan is het verschil wel groot. Zeker als je vergeleken wordt met je brave oudste zuster. De eerste schooldag leverde me al een middag papier prikken op omdat ik Hans Kennis onder zijn reet had geschopt. Natuurlijk zag Liberta dat. De nonnen hadden in die tijd toch nog een vinger in de pap, hoewel hun macht tanende was.

  In de 4A klas was het niet onverdeeld gezellig. Veel bekende Veldhovense jongens en meiden. Marie-France Hermans, Tonnie Toonders, Niek van de Kley, Rob Spoormans, Paul van Moorsel, Joop.  De mooiste meid was Marlijn Faassen uit Riethoven. Soms kreeg je les in clusters en zat ik bij anderen. 

  Weer veel spul uit Veldhoven…Karin Jonkers, Carie van Kemenade. Natuurlijk kwam ik mijn tijd wel door. 

  Excursie naar Keulen, een Bourgondische dag..er was zat te doen. De docenten waren prima. Nergens betere docenten gehad. Loeffen voor Nederlands, Wispelweij voor geschiedenis, Nienhuis voor Aardrijkskunde, Stolwijk voor Engels…Subnel voor gym.  Maar er zaten wel een paar draken van jong in de klas. Harrie Bijnen, Pieter Dingen, Han Bijnen….jonge, jonge. 

  Will Beks niet te vergeten, die voortdurend op zoek was naar verkering binnen de muren van de school. Marjo van den Broek en Helma waren de  lieve meiden in de klas. Ik moest nadien toegeven dat Han Bijnen wel een mooie vriendin had. Kwam uit Bladel.

  Zo doorliep ik klas 4 en 5 zonder grote problemen. De diploma-uitreiking in De Schalm ging ik wel halen. Het Anton van Duinkerken heeft me meer meegegeven dan dat ik dacht. Ik wist toen niet eens dat Anton van Duinkerken een dichter was. Nooit ben ik docenten dankbaar geweest. Daarom ben ik ook 40 jaar docent geweest.

  Met Paul van Moorsel ging ik naar de PA. Hier kreeg ik wel vrienden. Paul trouwde trouwens ook met een klasgenote van de HAVO. Marleen Hilhorst. Helaas vond ik er niets van mijn gading. Maar de plaatjes gingen wel mee naar de PA…Karin Jonkers en Marie France Hermans en ook Gerda de Crom en Loes van Glabbeek. Het gebouw van de PA Eedenstraat Eindhoven was zowat identiek aan het van Duinkerken college. Weer 3 jaar Colditz.

  Nu de school weg is, mis je hem…opgegaan in het Sondervick College. Jammer, enorm jammer. Duinkerken, gelegen in de bossen van Koningshof.

  Het is dat onze vader me er heen stuurde anders was ik naar een HAVO in Eindhoven gegaan. Bij onze pa had ik niks te zeggen en op het Anton ook niet. Maar Liberta wel.

  CIAO
  TRAPATONI

  In 1975 bleek na de CITO-toets, dat ondergetekende de capaciteiten bezat voor het VWO. Dus dat moest dan ook maar gebeuren, vonden mijn ouders.

  Aangezien het Anton van Duinkerken College zowat in onze achtertuin lag, was de keus qua school ook niet moeilijk voor mijn ouders. Binnen 3 minuten uit en thuis. Lekker veilig, geen gezwalk door die enge stad die Eindhoven in hun ogen destijds was. Dus naar het Anton.

  Ik protesteerde nog en noemde zuster Liberta, die – zo had ik door leerlingen van de school horen vertellen – walgelijk streng was. Je mocht daar helemaal niks op die school, zeiden ze. “Nou”, zei ons mam, “heb jij die zuster Liberta dan wel eens zelf gezien?” Ik moest bekennen van niet. “Dan zullen we daar eerst maar eens mee kennis gaan maken. Voordat je oordeelt.” En zo geschiedde.

  En wat bleek? Ik vond haar absoluut niet eng, ze had lieve warme ogen en ik gaf me gewonnen. Ik zal vast op de zaken vooruit lopen – ze was streng maar rechtvaardig, ik kon prima met haar door 1 deur en heb nooit geen zeik met haar gehad. Ze is zelfs op mijn bruiloft geweest en op kraamvisite toen onze oudste was geboren. Ik bedoel maar.
  0
  Zat jij ook op het Anton? Zo ja, hoe vond jij het daar? Laat het ons weten!x

   

  Ik hield van op school zijn. Niet van huiswerk. Maar de lessen waren wel fijn, op wat uitzonderingen na. Onze klas had geregeld ruzie met Mertens van Engels en Nienhuis van Aardrijkskunde. Dan mocht ik weer gaan pleiten bij Liberta, en die matste ons geregeld. Als ik zei dat we zelf schuld waren kregen we straf. Maar als ik zei van niet, geloofde ze me altijd en matste ze ons. Ze wist ook wel dat die twee leraren niet uitblonken in de pedagogie en tact. 

  Toen ik eenmaal in de redactie van de schoolkrant De Kolibrie terechtkwam, ging ik echt opleven. Dat was mijn ding. Helemaal. In mijn laatste jaar voerde ik de redactie aan en we waren gewoon echt goed. Wonnen zelf een prijs als beste schoolkrant. Ik had een hele jonge redactie, met 3 of 4 brugwuppen erin. Die leerde ik het wat en hoe van het schoolkrantvak en ze konden gewoon echt goed schrijven. Mark Traa was daar ook bij en die is een behoorlijk gerenommeerde onderzoeksjournalist geworden. Da’s toch gaaf, dat die ooit begon te schrijven onder mijn hoede 🙂

  Ik herinner me ook de meerdaagse excursie naar Luxemburg. We logeerden in een jeugdherberg en hadden kei veel lol. Die was alleen snel over toen we thuiskwamen. Een van onze klasgenoten moest toen vernemen dat zijn moeder intussen was overleden. Klas in mineur. Wat maakte dat een ontzettende indruk op ons. Ik hoop dat hij zich gesteund heeft gevoeld door ons, dat was in elk geval absoluut onze bedoeling. 

  Ik zwaaide af van het Anton in 1982, een jaar na de rest van de klas omdat ik ernstig ziek was geweest in het examenjaar. Ik ben nog met John op de allerlaatste Open Dag geweest, vlak voor ons voormalige schoolgebouw tegen de grond ging. Hij wilde graag mijn oude school zien. Wat vond ik dat erg, om naderhand die lege plek te zien. Gelukkig hebben mijn oudste twee kinderen nog wel op die plek naar school kunnen gaan. Ik was zo trots, toen ik mijn oudste daar mocht gaan aanmelden. Hij was nog niet binnen of een leraar kwam naar ons toe, ik meen dat het Du Long was, en die zei “Jij bent een zoon van Jan Clowting, dat moet.” Gaaf toch! Mijn oudste en zijn broer hebben nog bij diverse andere oud-leraren van mij en zijn vader in de klas gezeten. Dat vond ik echt leuk.

  Mijn tijd op het Anton is een tijd om nooit te vergeten. Ik heb er genoten, ik werd er verliefd, kreeg er vrienden en vriendinnen, ik was er soms gefrustreerd over de gang van zaken, zat in de leerlingenraad en heb er van alles meegemaakt, van schoolkrant tot excursies tot examenstunts en het door ons opgevoerde eindaxamencabaret. Toptijd. Punt Uit. 

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Trapatoni
  Correspondent
  14 maart 2021 15:19

  Prachtig beeld vaneen historische school.
  Dit moet iedere rechtgeaarde Veldhovenaar lezen.

  Toos du Long
  Gast
  Toos du Long
  15 maart 2021 12:14
  Antwoord aan  Toon Bazelmans

  geweldig artikel! fijne herinneringen aan mooie jaren. ook voor mij!

  Trapatoni
  Correspondent
  14 maart 2021 17:48

  Komt er nog een reunie?
  Wie voelt zich geroepen om er een te organiseren?.
  Wij doen en denken mee.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  3
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x