14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Meer dan taal alleen

  Leestijd: 2 minuten

  Door oorlog in het Midden-Oosten hebben miljoenen families hun huis moeten ontvluchten. Ondanks dat verreweg de meesten in eigen regio worden opgenomen is de vluchtelingenstroom naar Europa nog steeds enorm. Ook in Veldhoven zijn sinds 2011 enkele honderden statushouders gevestigd. Stichting Cordaad Welzijn zet zich al jaren in voor de nieuwkomers in onze samenleving, en in 2017 werd in samenwerking met Bibliotheek Veldhoven het DigiTaalhuis opgericht. Dit initiatief is erop gericht deze groep mensen op weg te helpen. Frans van Meer is een van de vrijwilligers die zich als taalmaatje ingezet heeft om statushouders te helpen integreren.

  Toen hij met pensioen ging besloot Frans van Meer dat hij iets terug wilde geven. Vanuit zijn belangstelling voor talen meldde hij zich aan bij Cordaad Welzijn. Het DigiTaalhuis bestond toen nog niet, maar hij kon al wel aan de slag als taalmaatje. Mensen die huis en haard achter hebben moeten laten omdat hun leven in gevaar is door oorlog of vervolging krijgen de naam statushouder en mogen mits zij willen integreren in Nederland blijven. De ontmoeting met statushouders die destijds veelal uit Syrië en Iran kwamen trokken van Meer aan, want hij wist helemaal niets van deze talen, of zelfs maar van het leven in deze landen.

  In principe ben je als taalmaatje een extra hulp bij het leren van de Nederlandse taal, maar in de praktijk is het veel meer dan dat. ‘Je krijgt de gekste vragen. In de ogen van mensen die niet uit Nederland komen zijn wij maar een raar volkje’, vertelt van Meer. ‘Zo begroeten we wildvreemden op straat en mogen wij zonder geloof door het leven gaan. Soms is dat best wennen, en valt een gesprek echt stil, maar het maakt ook nieuwsgierig. Zo kom je nader tot elkaar. Daarnaast komen er ook heel veel vragen die wij als Nederlander wel zullen herkennen. Wat staat er nu precies in die ingewikkelde brieven van overheidsinstanties bijvoorbeeld, of hoe stel je een goed curriculum vitae op, en hoe kom je aan een baan?’

  Om naast de taal het land ook te leren kennen nam van Meer zijn taalmaatjes graag mee op pad. Zo gingen ze een stukje fietsen, of ergens koffie drinken. ‘Op een middag kan je dan alles om je heen benoemen of de verkeersregels uitleggen die soms anders zijn dan in het land van herkomst. Van rotondes snappen ze geen ene bal’, aldus van Meer. ‘Je vindt ze hier op elke straathoek en de voorrangsregels verschillen per soort rotonde. Heel verwarrend voor mensen die wel verkeersvaardig zijn, maar gewoon nog nooit een rotonde gezien hebben. Er was zelfs een keer een statushouder die dwars over de rotonde heen fietste.’

  Op een terrasje gaan zitten, de menukaart bestuderen en bestellen is ook een mooie manier om de Nederlandse taal én elkaar beter te leren kennen. Je hebt dan een rustig moment om te praten over wat iemand heeft meegemaakt. Dit kan soms behoorlijk heftig zijn, en het is altijd raadzaam voorzichtig met dergelijke onderwerpen om te gaan omdat je nooit kunt weten hoeveel verdriet en afschuwelijke herinneringen iemand met zich mee draagt. Gelukkig hoor je ook prachtige herinneringen aan de landen die jij je door de media zo anders voorgesteld had.

  Momenteel komen er niet zo veel statushouders meer bij in Veldhoven, maar de roep om hulp bij het verbeteren van de Nederlandse taal, of inburgeren zal voorlopig niet verflauwen. Van Meer moet het na vier jaar helaas voor gezien houden, maar hij kijkt er met warme gevoelens op terug. ‘Het is heel mooi en dankbaar werk, waar je prachtige vriendschappen aan overhoudt.

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Fieke Bazelmans
  Eindredacteur
  8 april 2021 15:34

  Wat een mooi artikel weer !

  Laatst bewerkt op 6 maanden geleden door Fieke Bazelmans
  Trapatoni
  Correspondent
  8 april 2021 16:39

  IK wist niet dat we dit in Veldhoven hadden. Weer wat geleerd.

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  2
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x