14.5 C
Veldhoven
woensdag 27 oktober 2021
spot_img
Meer

  Wat is wijsheid binnen het onderwijs?

  Leestijd: 2 minuten

  (van de onderwijskundige redactie)

  Voordat je begint te lezen eerst even een paar vraagjes:

  Onderwijs in Veldhoven
  Wat vind je van de kwaliteit van het onderwijs op dit moment (in Veldhoven)?
  Hoeveel schoolgaande kinderen heb je?
  De kinderen zitten op:

  Nooit kreeg het onderwijs in Nederlands en in de rest van de wereld zo’n klap toegediend door corona. De scholen moesten lang dicht en de leerachterstanden waren desastreus. Ook in Veldhoven was de teneur droevig. Kinderen en studenten willen graag naar school maar mogen niet.

  Voor alle schoolgangers is het een drama. Basisschoolleerlingen zijn niet goed voorbereid op de belangrijke CITO-toets. Leerlingen van het voortgezet onderwijs die in de examenklas zitten, zijn niet op niveau.

  HAVO-leerlingen en MBO leerlingen willen naar het HBO, maar is het niveau toereikend? Minister Slob kan de borst natmaken en zal met een miljardenplan op tafel moeten komen. In Veldhoven is het onderwijs strijdbaar en de belangen van de leerlingen staan voorop.

  Er wordt geen genoegen genomen met een flauw aftreksel. Docenten gaan in de zomervakantie geen 2 weken inleveren om les te geven en zo de opgelopen schade te  beperken. De onderwijsmensen hebben hard gewerkt en hebben hun vakantie nodig. Digitaal les geven is vermoeiender dan gewoon klassikaal. Schrijver van dit artikel gaf 40 jaar les waarvan 1 coronajaar digitaal. Hij is een ervaringsdeskundige.

  Iedereen zomaar over laten gaan is geen optie. Een examenvak minder meenemen is ook geen optie. De leerling moet klaar zijn voor de vervolgstap. Kan nieuwe opleiding zijn of de volgende klas. Er zullen vele uren moeten worden gegeven om het voor elkaar te krijgen. En dit met een tekort aan docenten.In ieder geval zijn de bazen op de arbeidsmarkt niet blij met de geslaagde gasten die nu naar werk zoeken. Hebben die een volwaardig diploma? In Veldhoven bezochten wij 25 bedrijven en legden de vraag voor. Het gros deed niet moeilijk onder het motto “Wij leiden zelf op.” De basis moet in orde zijn. De studenten vonden hun diploma niet volwaardig en dat gaf onzekerheid. Wat de bedrijven betreft, daar zitten er een paar bij die beslist geen werknemers willen, die het laatste actuele diploma hebben. (#coronadiploma)

  Commissies gaan nu per vak de lesstof verkavelen. Wat is basisstof. Die moet beheerst worden. De verrijkingsstof is extra. Dat wordt een pittige kluif om daar consensus in te bereiken. Het vak Nederlands wordt als voorbeeld genomen. Van de 4 vaardigheden schrijven, lezen, spreken en luisteren is de basis zojuist geformuleerd. Er wordt voor de zomervakantie nog getest of het representatief is.

  Ouders van Veldhovense leerlingen zijn geïnformeerd. Is dat niet zo, dan kan iedere school dit platform gebruiken om de afspraken door te geven. Een voordeel; niet alle 28.987 leerlingen hebben een achterstand. Alle leerlingen in Nederland hebben te lang geen les gehad, dat klopt. 

  Anderzijds, als lessen digitaal goed zijn geschreven met een prima instructie kan de leerling het zelfstandig doorwerken.

  Praktijk is wel een probleem. Een hovenier moet tuintjes aanleggen en  snoeien. Voor de ouders: ik zou me niet te druk maken over een achterstand. Wat is een jaar op een mensenleven. Verder moet de ontvangende school rekening houden met het feit dat er een achterstand is. Iemand die naar het HBO gaat krijgt dan bijvoorbeeld nog een stuk lesstof van het MBO. Een voordeel van corona….onze leerlingen gaan weer graag naar school. Is wel eens anders geweest.

  Vragen over onderwijs kunnen worden gemaild naar redactie@develdhovenaar.nl ten name van Toon Bazelmans.

  CIAO
  TRAPATONI

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er nieuwe reacties zijn
  guest

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Gerelateerde Artikelen

  Volg Ons Op:

  211volgersLike
  21volgersVolg
  45volgersVolg
  - Advertentie -

  Laatste Artikelen

  2
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter alsjeblieftx
  ()
  x